Kawa – krótka historia
Chociaż dziś społeczeństwo nie wyobraża sobie życia bez aromatycznej kawy, to tak naprawdę niewiele osób zastanawia się, jaka jest jej historia i skąd wzięły się ekspresy do kawy. Właściwie nie wiadomo, jakie początki miały ziarna kawowca, dlatego z biegiem lat powstało na ten temat wiele legend. Jedna z nich głosi, że odpowiedzialne za jej odkrycie są kozy, które podczas wypasu na łące zaczęły zjadać owoce z krzewu, a po spożyciu wzmagała się ich aktywność fizyczna. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że metodę parzenia kawy opracowano w Jemenie. Mimo to na Półwyspie Arabskim napar rozpowszechniał się dość powoli i przez dłuższy czas znany był jedynie w obrębie plemion arabskich. Nie jest również znana historia tego, jak kawa trafiła do Europy. Zresztą na naszym kontynencie na początku także podchodzono do jej spożywania z dużą dozą ostrożności. Przełom nastąpił pod koniec XIV wieku, kiedy papież Klemens VIII nie zapewnił, że kawa nie jest wytworem szatana. Pierwsza z nich została zaparzona przez etiopskiego pasterza, która wykorzystał zarówno lekko zmielone ziarna, jak i ich otoczkę. Wraz z upływem czasu plemiona arabskie zauważyły, że kawa parzona z wyłącznie samych ziaren ma lepszy smak.
Ekspresy do kawy – krótka historia
Początkowo do procesu parzenia kawy wykorzystywano naczynia do złudzenia przypominające dzisiejsze woki. Całkiem możliwe, że pierwszy prototyp urządzenia do parzenia powstał w 1800 roku. Był to dzbanek Belloya. Jego mankamentem był jednak brak sitka. Natomiast w 1806 roku Benjamin Rumford nazywany także hrabią skonstruował zaparzacz wyposażony w sitko ubijające. W kolejnych latach wiele osób próbowało udoskonalić jego urządzenie z różnymi skutkami. Chociaż ludzie otwierali kawiarnie cieszące się sporym zainteresowaniem, to niestety problemem był czas potrzebny do procesu parzenia kawy. Klienci czekali na złożenie zamówienia w długich kolejkach, co sprawiło, że coraz więcej śmiałków próbowało swoich sił w opracowaniu nowego urządzenia. W różnych źródłach można znaleźć sprzeczne informacje dotyczące tego, kto rzeczywiście wymyślił pierwszy ekspres do kawy. Jednak nie zmienia to faktu, że działał dzięki parze wodnej oraz specjalnemu filtrowi, w którym znajdowały się zmielone ziarna kawy. Kolejny przełom miał miejsce w 1855 roku, kiedy urządzenie zostało przedstawione na wystawie we Francji. Publiczność była szczerze zaskoczona, kiedy okazało się, że w ciągu zaledwie godziny możliwe jest zaparzenie aż tysiąca filiżanek espresso. To rozbudziło nadzieje w ówczesnych biznesmenach. Z tym że ekspres nie był pozbawiony wad. Nie dość, że wybuchał, to jeszcze do naparu dostawały się fusy. Nie można nie zauważyć, że do powstania pierwszego urządzenia do parzenia kawy przyczyniło się wiele osób. Jednak ostatecznie to Włosi zostali uznani za pionierów w dziedzinie kawy i ekspresów. Na wyróżnienie z całą pewnością zasługuje Angelo Moriondo, który przygotował szczegółowy projekt oraz opatentował urządzenie w 1884 roku. Drugi z kolei Luigi Bezzera w 1901 roku opatentował swój ekspres do kawy i miał szansę na zaprezentowanie go na Międzynarodowych Targach w Mediolanie. W następnych latach nadal pracowano nad udoskonaleniem urządzeń aż do momentu wybuchu II wojny światowej. W tym okresie prace zostały przerwane, a ekspresy do kawy, które dziś są nam znane, zaczęły pojawiać się na rynku dopiero w latach siedemdziesiątych XX wieku. Co prawda, ich historia sięga aż setek lat, ale to właśnie dzięki licznym pracom i udoskonaleniom obecnie człowiek może cieszyć się pyszną kawą we własnym domu.
Ekspresy kolbowe – zasada działania
Chociaż wstępnym założeniem w przypadku ekspresów kolbowych było jedynie parzenie espresso, to coraz częściej można również spotkać modele wyposażone w funkcję spieniania mleka. Zasada działania tych urządzeń nie jest skomplikowana. Kluczową rolę odgrywa bowiem gorąca woda, która pod ciśnieniem przepływa przez sitko nazywane także kolbą wypełnione mieloną kawą. Specjaliści twierdzą, że najlepiej jest zmielić ziarna kawy tuż przed parzeniem, ponieważ tylko tym sposobem można uzyskać silny aromat i smak. Mimo że ekspres kolbowy wydaje się prostym urządzenie, to należy mieć na uwadze, że poszczególne elementy budowy mogą odpowiadać za jego funkcjonalność, wygodę i tempo pracy.
Wbudowany młynek to idealne rozwiązanie
Obecnie kolbowe ekspresy coraz częściej mają wbudowany młynek, ale nie jest wcale takie oczywiste. Równie często producenci mają w swojej ofercie młynki do kupienia oddzielnie, ale jakby nie patrzeć, jest to dodatkowy koszt i urządzenie, które przecież trzeba gdzieś przechowywać. Niezależnie od tego, czy dane urządzenie ma wbudowany młynek, czy też nie, należy wiedzieć, że jest on jednym z najistotniejszych elementów do przygotowania kawy. Choć oczywiście nikt nie zabroni użytkownikowi skorzystania z gotowej kawy mielonej, to jej smak i aromat może być niezadowalający. Co ciekawe, to właśnie młynek odpowiedzialny jest w dużej mierze za jakość ekstrakcji kawy. Dlatego w pierwszej kolejności należy sprawdzić, czy ekspres kolbowy ma wbudowany młynek, a jeśli tak, to jaki. Ten aspekt dotyczy również młynków kupowanych oddzielnie.
Młynek żarnowy, czy udarowy?
Znacznie bardziej popularne są młynki żarnowe, które swoją nazwę zawdzięczają żarnom wykorzystywanym do miażdzenia ziaren kawy. Są to dwa walce umieszczone blisko siebie, a ich odległość można regulować. Z kolei młynki udarowe dość szybko pracują, ale jednocześnie się nagrzewają i tym samym wytwarzają wysoką temperaturę, co może mieć wpływ na smak kawy, powodując, że będzie ona zbyt gorzka. Prawdziwi smakosze do użytku domowego zdecydowanie polecają młynki żarnowe.
Młynek stalowy, czy ceramiczny?
Młynki ceramiczne częściej można spotkać w ekspresach automatycznych. Głównie ze względu na to, że nie wymagają one praktycznie żadnej ingerencji użytkownika, co jest równoznaczne z tym, że nie musi on używać swojej siły podczas parzenia kawy. Natomiast ekspresy kolbowe o ile mają wbudowany młynek, z reguły wyposażone są w młynki wykonane ze stali nierdzewnej. Stalowe żarna cechują się niesamowitą wytrzymałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Przy odpowiedniej konserwacji, eksploatacji oraz regularnym czyszczeniu, taki młynek może nam służyć nawet wiele lat. Czasem można spotkać się ze stwierdzeniem, że młynek ze stalowymi żarnami pracuje zbyt głośno, ale jest to mit niepoparty żadnymi faktami. Natomiast, mimo że młynek ceramiczny pracuje cicho, to jest dość delikatny i łatwo może ulec uszkodzeniu. Szczególnie gdy dostanie się do niego jakiś twardy element. Drugim mitem jest to, że stalowy młynek żarnowy może mieć wpływ na smak naparu, ale nie jest to prawdą. Dlatego też w domowym zaciszu najlepiej parzyć kawę w ekspresie kolbowym przy użyciu młynka żarnowego z ostrzami ze stali nierdzewnej.
Młynek ręczny, czy elektryczny?
Kolejna kwesta dotyczy tego, czy lepiej wybrać młynek ręczny, czy elektryczny. Niewątpliwie ten zasilany energią elektryczną wymaga mniejszej ingerencji i doskonale sprawdzi się, jeśli z ekspresu będzie korzystać więcej osób lub dla tych, którzy piją dużą ilość kawy dziennie. Natomiast młynek ręczny znacznie lepiej nadaje się do niewielkiej kuchni, podróży bądź pracy. Jego działanie jest bardzo proste, ponieważ wystarczy wsypać do niego ziarna kawy i zmielić je przy pomocy specjalnej korby. Tempo mielenia kawy zależne jest głównie od siły użytkownika, ale jest na tyle miarowe, że nie zmienia smaku naparu. Nie można zaprzeczyć, że znacznie wygodniejszy będzie młynek elektryczny. Przed jego wyborem warto uwzględnić kilka ważnych aspektów takich jak:
- Moc. Do korzystania w warunkach domowych odpowiednia moc młynka powinna mieścić się w zakresie od 150 do 250 Wat. Te o niższej nie będą dość wydajne, więc lepiej pominąć je podczas zakupów.
- Regulacja mielenia ziaren. Ta opcja przyda się w momencie parzenia kawy na różne sposoby.
- Funkcja mielenia kawy na żądanie, czyli tzw. on-demand. Ziarna mielone są tuż przed zaparzeniem.
- System dozowania. Dobrze będzie, jeśli młynek zmieloną kawę będzie dozował bezpośrednio do kolby, przy każdym użyciu taką samą porcję. Jest to dość istotna kwestia, ponieważ dzięki niej można odmierzyć tyle kawy, ile nam potrzeba. Tym samym użytkownik nie będzie musiał zmagać się z nadmiarem kawy mielonej, która szybko może wywietrzeć.
- Przeznaczenie. Nie każdy młynek będzie nadawał się do przygotowania espresso. Ten typ kawy wymaga bowiem ziaren zmielonych z większą dokładnością.
Wiedząc już praktycznie wszystko na temat młynka w ekspresie kolbowym, możesz przejść do kolejnych ważnych elementów.
Ekspres kolbowy a system grzewczy
Wybierając ekspres kolbowy, warto bliżej przyjrzeć się temu, w jaki system grzewczy został wyposażony. To właśnie on będzie odpowiedzialny za jakość, funkcjonalność oraz cenę urządzenia. Dla osób niezaznajomionych z tematem bardzo często te kwestie są dość niejasne, dlatego poniżej zostały przedstawione krótkie opisy każdego z systemów, abyś mógł sobie je zobrazować i wybrać najlepszy dla Ciebie.
Często nazywany sercem ekspresu kolbowego bojler to pojemnik, w którym znajduje się woda i para. Im większa będzie pojemność bojlera, tym urządzenie będzie bardziej wydajne. Z reguły ekspresy kolbowe wykorzystują trzy różne technologie dające większe możliwości, ale również zwiększające cenę. Można wyróżnić:
- Bojler pojedynczy.
- Bojler podwójny.
- Wymiennik ciepła.
Ekspres kolbowy a bojler pojedynczy
Bojler pojedynczy, czyli single boiler to najprostsza technologia, którą może wykorzystywać ekspres kolbowy. Jest to jeden zbiornik jednocześnie odpowiedzialny za podgrzewanie wody i generowanie pary niezbędnej do spieniania mleka. Jeśli preferujesz kawy mleczne, to bojler pojedynczy nie będzie raczej dla Ciebie satysfakcjonujący, ponieważ czas oczekiwania na każdą filiżankę jest dość długi. Wszystko za sprawą tego, ze ekspres kolbowy z pojedynczym bojlerem uniemożliwia równolegle zaparzenie espresso i spienianie mleka. Poza tym bardzo często tego typu zbiornik ma niewielką pojemność, więc wydajność urządzenia również nie jest zbyt zadowalająca. Chociaż, gdy na co dzień pijasz wyłącznie klasyczne espresso, to uda Ci się znaleźć tani ekspres kolbowy o dobrej wydajności i jakości.
Ekspres kolbowy a bojler podwójny
Nie trudno się domyślić, że ekspres kolbowy z podwójnym bojlerem, zamiast jednego ma dwa oddzielne. W tym przypadku każdy z nich ma swoją grzałkę, przy czym jedna odpowiada za generowanie pary, a druga za podgrzewanie wody. Bojlery nie są ze sobą zintegrowane, dlatego mogą działać jednocześnie, co znacząco przyspiesza pracę ekspresu. Zastosowanie tej technologii daje większe możliwości niż bojler pojedynczy. Choć z reguły ma ją profesjonalny ekspres kolbowy, to również niektóre modele do użytku domowego.
Ekspres kolbowy a wymiennik ciepła
Wymiennik ciepła podobnie jak bojler podwójny najczęściej swoje zastosowanie znajduje w profesjonalnych ekspresach kolbowych. W tym systemie znajdują się dwa bojlery o różnej wielkości, a mniejszy z nich ulokowany jest wewnątrz większego, który odpowiada za generowanie pary. Natomiast mniejszy nagrzewany jest przez otaczającą go wodę. W tym samym czasie można zaparzyć kawę i spienić mleko. Zaletą wymiennika ciepła jest to, że nie ma konieczności podgrzewania bojlera w celu uzyskania pary wodnej. Jest to technologia od wielu lat znana i wykorzystywana w gastronomi. Jednak nie można nie zauważyć, że integracja obu bojlerów jest dość mocno odczuwalna. Obniżenie temperatury wody, czy podniesienie ciśnienia pary będzie miało swoje skutki i nie zawsze będą one korzystne dla użytkownika.
Ekspres kolbowy a kontrola temperatury wody
Temperatura wody niezaprzeczalnie odpowiada za ekstrakcję naparu. Możliwość jej kontrolowania pozwala nie tylko na przygotowanie dobrej jakości espresso, ale również wygodę użytkowania ekspresu. Można to zrobić przy pomocy:
- Termostatu/presostatu. To rozwiązanie wymaga do użytkownika dokładnego zapoznania się z zasadą działania ekspresu i zweryfikowania, który moment jest odpowiedni do rozpoczęcia ekstrakcji kawy. Wynika to z tego, że zazwyczaj nie są dostępne konkretne wartości, więc należy ustawić je z pewną dozą wyczucia. Tak właściwie ekspresy kolbowe z termostatem lub presostatem nie są zbyt trudne w obsłudze, a jedynie trzeba się z nim zaprzyjaźnić.
- Cyfrowy kontroler temperatury PID. Grzałki pracują w oparciu o zaawansowany algorytm, co pozwala na podtrzymywanie stałej temperatury wody. Te kontrolery są bardzo dokładne, więc nie zawiodą nawet najbardziej wymagających użytkowników. Ponadto zużywają mniej energii elektrycznej, a praca grzałek jest znacznie krótsza.
Ekspres kolbowy a pompa wytwarzająca ciśnienie
Nie bez powodu podczas opisywania tego, jak działa ekspres kolbowy, wspomniano o ciśnieniu. Jest ono wytwarzane właśnie przez pompę. Można wyróżnić rotacyjną i wibracyjną. Pierwsza z nich jest bardziej precyzyjna, dlatego ma ją praktycznie każdy profesjonalny ekspres kolbowy. Z kolei pompa wibracyjna pracuje głośniej, ale jednocześnie urządzenia w nią wyposażone są tańsze. Choć dobre espresso można przygotować już przy ciśnieniu 9 barów, to nie będzie ono wystarczalne do zaparzenia kaw mlecznych. Zresztą coraz mniej ekspresów kolbowych ma takie ciśnienie. Producenci podążając za oczekiwaniami konsumentów, coraz chętniej wprowadzają na rynek urządzenia mające przynajmniej 15 barów, a niektóre z nich nawet 19 barów. Co ciekawe, czasem można regulować ciśnienie wytwarzane przez pompę, ale zwykle jest ona dość dobrze schowana, co wymaga zdjęcia części obudowy.
Ekspres kolbowy a przyłącze wody
Jeżeli kolbowy ekspres do kawy będzie umożliwiał bezpośrednie podłączenie do bieżącej wody i odpływu, to zwiększy się wygoda użytkownika. Nie będzie musiał przejmować się tym, że parzenie kawy zostanie przerwane z powodu braku wody w zbiorniku lub przepełnionym pojemnikiem na ścieki. Zwykle przyłącze do wody mają profesjonalne ekspresy kolbowe.
Ekspres kolbowy a grupy zaparzające
Grupa zaparzająca to nieodłączny element wszystkich ekspresów kolbowych. W dużym skrócie można powiedzieć, że jest sporych rozmiarów kawałek metalu, który jest zamontowany na przedniej części urządzenia, najczęściej na obudowie. Taka grupa ma dwa podstawowe zadania. Pierwszym z nich jest umożliwienie przymocowania kolby wypełnionej mieloną kawą. Natomiast druga wynika z naukowego, a dokładniej fizycznego punktu widzenia. Kiedy bojler zagrzeje wodę, zaczyna ona wypływać właśnie w kierunku grupy zaparzającej, a część swojego ciepła oddaje do otoczenia, w którym panuje niższa temperatura. W pierwszych ekspresach kolbowych bardzo trudno było utrzymać odpowiednią temperaturę wody, więc producenci musieli próbować na różne sposoby znaleźć najlepsze rozwiązanie.
Dzisiejsze ekspresy kolbowe mają bardzo dobrze dopracowaną grupę zaparzającą, dzięki czemu ich użytkownik może raczyć się pyszną kawą. Grupy odpowiadają nie tylko za prawidłowy przepływ wody przez zaparzaną kawę, ale także podtrzymanie ciśnienia oraz temperatury. Wyróżnia się grupę standardową i klasyczną E61.
Pierwsza z nich ma kształt pierścienia i cechuje ją automatyczne działanie. Rozpoczęcie lub zatrzymanie wydawania wody wymaga jedynie naciśnięcia jednego przycisku, co nie ma wpływu na dalszy proces parzenia kawy, ponieważ przebiega on zgodnie z wcześniejszymi ustawieniami.
Klasyczna grupa zaparzająca E61 nie jest zautomatyzowana, a rozpoczęcie, wstrzymanie, zatrzymanie wydawania wody lub zmoczenie ziaren odbywa się przy pomocy specjalnej dźwigni. Użytkownik ręcznie musi zmienić jej położenie. Choć klasyczna grupa nie gwarantuje takiej samej stabilności jak standardowa, to możliwe jest regulowanie niektórych ustawień na bieżąco. Jest to dobra opcja dla osób, które zaznajomiły się już z techniką parzenia kawy i zależy im na doskonale przygotowanym naparze.
Ekspres kolbowy a portafiltry (kolby)
Portafiltr zamiennie nazywany jest kolbą, a ekspresy kolbowe nie mogą bez nich działać. W kolbie najpierw dochodzi do ubijania kawy, a następnie mocowana do wyżej omawianej grupy zaparzającej. Średnica takiej kolby zależna jest przede wszystkim od stopnia zaawansowania urządzenia. Najprostsze z nich mają portafiltry o średnicy od 50 do 53 mm. Przez wzgląd na to, że mieszczą niewielką ilość kawy mielonej, pod siatką dodatkowo umieszczona jest warstwa z pojedynczym otworem w celu zwiększenia ciśnienia. Ekspresy kolbowe z tzw. wyższej półki mają portafiltry o średnicy 57 lub 58 mm. W tym przypadku nie ma potrzeby nakładać warstwy, ponieważ ciśnienie jest odpowiednie. Profesjonalne ekspresy do kawy mają kolbę o średnicy 58 mm, która została uznana za standardową.
Portafiltry zostały podzielone na pojedyncze i podwójne. Pierwsze z nich są mniej praktyczne, ponieważ mają tylko jeden dzióbek do uwalniania kawy, która przeciskana jest przez niewielką powierzchnię. Krawędzie pojedynczego portafiltru są ukośne, co powoduje, że nadają się przygotowania kawy w małej ilości.
Korzystniejszy jest portafiltr podwójny. Od pojedynczego odróżnia go to, że posiada dwa dzióbki, zamiast jednego, a powierzchnia do uwalniania kawy jest równa. Tym samym podczas przygotowania naparu wykorzystywana jest cała kawa znajdująca się w koszyczku.
Jakie cechy powinien mieć dobry ekspres kolbowy?
Nie można zaprzeczyć, że producenci dokładają wszelkich starań, aby ich kolbowe ekspresy prezentowały się i działały jak najlepiej. Przez wzgląd na szeroki asortyment dostępny na rynku oraz liczną konkurencję starają się dopracować każdy szczegół. Niezaprzeczalnie dla konsumentów jest to korzystne, ale jednocześnie dość frustrujące. Jak wybrać dobry ekspres kolbowy, skoro jest ich aż tyle? Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne. Wystarczy jedynie skupić się na najważniejszych dla nas kwestiach i zawęzić zakres poszukiwać. Chociaż każdy przyszły użytkownik będzie oczekiwał od urządzenia czego innego, to chodzi głównie o rytualne parzenie kawy, a reszta to dodatki, które będą mogły urozmaicić nasz każdy dzień. Musisz wiedzieć, że istnieje wiele czynników, które nie tylko będą miały wpływ na jakość ekspresu, ale też jego cenę, czy funkcjonalność. Niestety wiele osób nie przykłada do niektórych z nich uwagi, a potem zaczyna tego żałować, ponieważ okazuje się, że nie tego się spodziewali. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że producenci prześcigają się między sobą i stosują różne zabiegi marketingowe, które powodują jeszcze większe zamieszanie i utrudniają wybór. Co z kolei prowadzi do tego, że w ofertach pojawiają się różne zawiłe informacje o funkcjach, jakie ma dany ekspres kolbowy, a w rzeczywistości nie wyróżnia się on niczym szczególnym na tle innych, może poza ceną. Oczywiście nie dotyczy to każdego modelu. Obecnie można kupić naprawdę dobre urządzenia za odpowiednie pieniądze. Jednak najpierw trzeba zorientować się, które informacje przekładają się na rzeczywistość, a które wyłącznie mają przekonać nas do zakupu.
Ekspres kolbowy – ustalenie budżetu
Chcąc kupić kolbowy ekspres do kawy, na początku warto ustalić sobie budżet, który można przeznaczyć na ten cel. Dziś tylko nieliczni mogą pozwolić sobie na spontaniczne wejście do sklepu i wybranie konkretnego modelu bez patrzenia na koszty. Zakres cenowy ekspresów kolbowych jest bardzo szeroki. Najdroższe z nich mogą kosztować nawet kilkanaście tysięcy złotych. Z tym że one są przeznaczone głównie do lokali gastronomicznych, gdzie dziennie przygotowywane są tysiące kaw, a samo urządzenie pracuje praktycznie bez przerwy. Tym sposobem wydane pieniądze dość szybko się zwracają. Zwłaszcza, gdy wybór padł na dobry ekspres kolbowy od renomowanego producenta. Nie ma sensu kupować tak drogiego sprzętu jedynie do użytku domowego. Pomijając aspekt finansowy, wysokiej klasy ekspres kolbowy będzie zajmował sporo miejsca i zużywał ogrom energii elektrycznej. Do parzenia kawy w domowym zaciszu w zupełności wystarczy urządzenie w granicy około 1000 zł.
Ekspres kolbowy – wygląd
Wygląd ekspresu kolbowego także ma niemałe znaczenie. Jeśli ktoś nie wierzy w to stwierdzenie, to niech zajrzy do przytulnej, eleganckiej kawiarni, żeby się o tym przekonać. Po wejściu do takiego lokalu bez trudu można zauważyć, że urządzenie idealnie współgra z wystrojem wnętrza i stanowi jego nieodłączną część. Tym samym klienci czują się usatysfakcjonowani i miło spędzają czas, co przekłada się na zyski. Mimo że w domu raczej nikt nie będzie pobierał opłat od parzenia espresso, czy kaw mlecznych, to sposób, w jaki będzie prezentował się ekspres kolbowy, swoje odzwierciedlenie znajdzie już w niedalekiej przyszłości. Odwiedzający nas goście z całą pewnością przyjrzą się, czy urządzenie komponuje się z pozostałym sprzętem oraz umeblowaniem.
Ekspres kolbowy – rozmiar i funkcjonalność
Kolejnym ważnym parametrem, jeśli chodzi o to, jaki ekspres kolbowy wybrać, jest jego rozmiar. Ten aspekt przede wszystkim powinni uwzględnić posiadacze małej kuchni bądź połączonej z salonem. Mniejsze gabaryty nie są przecież wyznacznikiem gorszej jakości kawy. Zresztą przy niewielkiej liczbie użytkowników duży rozmiar wcale nie jest nam potrzebny. Bardzo ważne jest też to, aby przed zakupem zorientować się, w jaki sposób zdejmowane są poszczególne elementy. Bardzo często zdarza się tak, że po ustawieniu ekspresu w domu, pojawia się problem z napełnieniem zbiornika na kawę lub wodę. Dlatego dobrze jest już wcześniej wybrać miejsce, w którym stanie urządzenie. To znacząco pomoże nam podjąć ostateczną decyzję.
Ekspres kolbowy – dodatkowe opcje
Niegdyś głównym przeznaczeniem ekspresów kolbowych było jedynie parzenie kawy z ziaren, to dziś większość z nich ma wiele dodatkowych funkcji. Producenci na przełomie lat zaskakiwali użytkowników coraz to ciekawszymi pomysłami, a wszystko po to, aby zachęcić ich do zakupu. Dziś ekspresy kolbowe są na wysokim stopniu zaawansowania, a patrząc na rozwój techniki, można przypuszczać, że w następnych latach producenci jeszcze bardziej je urozmaicą. Na obecny moment warto sprawdzić, czy urządzenie posiada opcje takie jak:
- Regulacja mocy i ilości kawy.
- Podgrzewanie filiżanek kawy.
- Automatyczne czyszczenie.
- Odkamienianie.
- Spienianie mleka.
- Ilość zaparzanych filiżanek kawy jednocześnie.
Ekspres kolbowy a regulacja mocy i ilości kawy
Rzadko kiedy ekspres kolbowy służy wyłącznie jednej osobie. Przy większej liczbie użytkowników regulacja mocy i ilości kawy jest właściwie niezbędna. Dzięki niej każdy może dopasować ustawienia pod względem własnych preferencji. Zresztą, nawet gdy urządzenie przeznaczone będzie tylko dla Ciebie, a nie wyobrażasz sobie poranka bez mocnej czarnej kawy, ale w środku dnia wolisz nieco słabszą bądź mniejszą, to również sprawdź, czy taka opcja jest dostępna.
Ekspres kolbowy a podgrzewanie filiżanek kawy
Jeżeli jesteś osobą zabieganą, wykonującą kilka czynności jednocześnie lub zapominalską, to pewnie nie raz zdarzyło Ci się picie zimnej kawy bądź parzenie kolejnej filiżanki. Od momentu zakupu ekspresu nie będziesz musiał tego robić, pod warunkiem, że będzie on wyposażony w funkcję podgrzewania filiżanek. Odpowiada za to płytka, na której umieszczasz naczynie. Urządzenie „wyczuwa”, że temperatura kawy się obniża i podgrzewa ją do optymalnej. Ekspres kolbowy z tą opcją przyda się również domownikom, którzy po ulubioną kawę sięgają o różnych porach dnia, ponieważ nie trzeba powtarzać całego procesu parzenia kawy, aby była odpowiednio gorąca.
Ekspres kolbowy a automatyczne czyszczenie
Choć automatyczne czyszczenie to raczej domena ekspresu automatycznego, to na rynku można również znaleźć modele kolbowe z taką opcją. Jest ona bardzo przydatna, ponieważ nie wymaga ciągłej kontroli i sprawdzania, czy wszystkie elementy są czyste. Warto w tym momencie zaznaczyć, że dbałość o higienę ekspresu ma kluczowy wpływ nie tylko na jego żywotność, ale również smak kawy i jej jakość. Pozostałości wody, czy kawy mielonej może powodować, że napar będzie niesmaczny, a niekiedy nawet szkodliwy. O prawidłowym czyszczeniu ekspresu możesz przeczytać poniżej!
Ekspres kolbowy a odkamienianie
Odkamienianie to kolejna opcja, którą z reguły mają ekspresy automatyczne, ale i niektóre ekspresy kolbowe dają taką możliwość. Wielu użytkowników skarży się na ilość kamienia pojawiającego się w elementach urządzenia i filiżankach. Niestety taki osad powstaje w wyniku nalewania twardej wody. Brak regularnego odkamieniania może powodować, że ekspres kolbowy ulegnie awarii, dlatego warto zadbać o ten aspekt.
Ekspres kolbowy a spienianie mleka
Ekspres kolbowy ma przede wszystkim przygotować nam pyszne espresso, ale miłośnicy mlecznych kaw, powinni sprawdzić, czy wybierając dany model, będą mogli się nimi raczyć. Aktualnie dostępne są trzy rodzaje systemów do spieniania mleka. Należą do nich:
- Dysza spieniająca jest najpopularniejsza, ale wymaga też największej ingerencji użytkownika. Dyszę należy włożyć do zbiornika z mlekiem nieco ponad jego powierzchnię i nadać jej ruch. Jeśli posiada regulację emisji pary, to spienianie mleka można przeprowadzić zgodnie z własnymi preferencjami.
- Wbudowany pojemnik na mleko, które jest z niego pobierane automatycznie, podgrzewane i wlewane do filiżanek z kawą. Z reguły jest to wyjmowany zbiornik, więc niewykorzystane mleko bez przeszkód można przechowywać w lodówce.
- Zintegrowany system do spieniania mleka to najprostsza metoda. Jego największą zaletą jest to, że mleko pobierane jest bezpośrednio z kartonu lub butelki. Bardzo często temu systemowi towarzyszy również funkcja automatycznego czyszczenia elementów do spieniania mleka.
Ekspres kolbowy a ilość zaparzanych filiżanek kawy jednocześnie
Przy dużej liczbie osób dobrze sprawdzi się kolbowy ekspres do kawy umożliwiający zaparzenie przynajmniej dwóch filiżanek jednocześnie. Zwłaszcza, gdy ich plany dnia się nakładają, a nie wyobrażają sobie poranka bez pysznej i aromatycznej kawy.
Jak prawidłowo czyścić ekspres kolbowy?
Jak wspomniano wyżej, regularne czyszczenie ekspresu kolbowego jest bardzo ważne. Ze względu na zróżnicowaną konstrukcję zawsze należy postępować zgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji obsługi oraz radami producenta. Nie oznacza to jednak, że nie ma kilku uniwersalnych zasad, które pomogłyby zadbać czystość ekspresu, a właściwie jego odrębnych elementów.
- Zbiornik na wodę należy przynajmniej raz w tygodniu zdemontować i wyczyścić przy pomocy czystej gąbki i płynu do mycia naczyń. Następnie dokładnie go wypłukać oraz osuszyć i wypełniony wodą ponownie założyć. Opcjonalnie można skorzystać ze specjalnych tabletek do sterylizacji ekspresów kolbowych w większym odstępie czasowym np. raz w miesiącu. Przy ich użyciu zbiornik powinien pozostać na urządzeniu, aby wyczyszczone zostały również rurki łączące. Po tym zabiegu warto jeszcze raz ręcznie umyć pojemnik.
- Portafiltr i sitko to elementy mające bezpośredni kontakt z kawą. Dlatego też trzeba zadbać o ich czystość, aby do naszej filiżanki nie trafiły resztki po poprzednim parzeniu. W tym celu należy usunąć pozostałą kawę z kolby i dokładnie wytrzeć każdą jej część ściereczką z mikrofibry. Chyba że danego dnia ekspres kolbowy nie będzie już używany, to można portafiltr i sitko wyczyścić na tej samej zasadzie, jak zbiornik na wodę. Warto mieć na uwadze, że w kolbie najwięcej pozostałości zbiera się na wylewce. W zależności od tego, jaki model urządzenia masz w domu, być może potrzebna będzie Ci niewielka szczoteczka.
- Prysznic to element ekspresu, przez który przepływa woda i dociera do kawy mielonej. Aby był on zachowany w czystości, trzeba po każdej ekstrakcji kawy przepuścić przez urządzenie kilkadziesiąt mililitrów wody. Pozwoli nam to usunąć pył osiadający na sitku kawowym. Raz w miesiącu można także wyjąć prysznic i wyczyścić go środkami dostępnymi na rynku.
- Dysza do spieniania mleka. Zanim zostanie użyta, koniecznie trzeba spuścić odrobinę pary. Natomiast przed dostaniem się mleka do filiżanki, czyli zaraz po spienieniu należy wytrzeć dyszę specjalnie przygotowaną do tego zbiegu ściereczką oraz otworzyć zawór pary i sprawdzić, czy nie pozostały w nim resztki mleka.
- Wbudowany młynek. W tym przypadku najważniejsze jest to, aby ze wbudowanego młynka pozbyć się kawy z poprzedniego parzenia, a do tego zadania wystarczy użycie zwykłego pędzelka, który będzie pełnił rolę miotły. Jeśli nasz młynek ma trudno dostępne miejsca, to całkiem możliwe, że niezbędne będzie rozebranie go na mniejsze elementy. Co ważne, producent powinien zamieścić szczegółowy opis czyszczenia młynka w instrukcji obsługi. Dobrze jest jeszcze przed zakupem sprawdzić, jak ma przebiegać prawidłowa pielęgnacja wbudowanego młynka, dzięki czemu będzie można wybrać model łatwy w obsłudze.
Odkamienianie ekspresu kolbowego
Każdy kolbowy ekspres do kawy należy odkamieniać podobnie jak czyścić zgodnie z tym, co zostało zapisane w instrukcji. Jednak najczęściej proces ten przebiega w następujący sposób:
- Wyjęcie pojemnika na wodę.
- Przepłukanie i nalanie wody.
- Dodanie środka do odkamieniania.
- Zamontowanie pojemnika w ekspresie kolbowym.
- Włączenie funkcji automatycznego odkamieniania.
Jeśli w ekspresie kolbowym nie ma ww. funkcji, to należy wykonać inne kroki. Są to:
- Wypełnienie pojemnika wodą i dodanie środka do odkamieniania.
- Przepuszczenie wody przez ekspres tak samo, jak podczas parzenia kawy. Z tą różnicą, że nie są wsypywane zmielone ziarna.
- Odczekanie 15 minut.
- Kolejne przepuszczenie wody i odczekanie następnych 10 minut.
- Ponowne przepuszczenie wody i odczekanie 5 minut.
- Powtarzanie czynności aż do momentu opróżnienia pojemnika.
- Wyjęcie zbiornika oraz jego opłukanie.
- Nalanie świeżej wody i zaparzenie dwóch filiżanek kawy w celu przepłukania systemu czystą wodą.
Odkamienianie ekspresów kolbowych – sposoby alternatywne
Wspomniane środki do odkamieniania ekspresów kolbowych mogą występować w postaci tabletek, proszków lub płynów. Natomiast, gdy nie chcesz ich kupować, możesz spróbować pozbyć się niechcianego osadu przy pomocy produktów, które każdy z nas ma w domu. Niemniej jednak nie będą one tak samo skuteczne jak specjalistyczne preparaty. Jednym z alternatywnych sposobów jest użycie octu i wody. Większość z nas korzystała z tej metody podczas czyszczenia klasycznego czajnika. W przypadku ekspresów kolbowych jest podobnie. Wystarczy zdemontować filtr wody i pojemnik, wypłukać je w chłodnej wodzie, wymieszać i wlać mieszankę octu i wody w proporcji 1:2, włączyć urządzenie i zaparzyć wodę. Po zakończeniu tego zabiegu należy wylać roztwór i ponownie przepłukać pojemnik. Kolejnym krokiem jest dwukrotne zaparzenie wody. Po każdym zgotowaniu powinna zostać w ekspresie przez przynajmniej 15 minut. Na koniec trzeba dokładnie umyć pojemnik płynem do mycia naczyń.
Drugi ze sposobów polega na wykorzystaniu kwasku cytrynowego. Tutaj niepotrzebne są liczne czynności, a jedyne co trzeba zrobić, to wsypać dwie łyżeczki kwasku do pojemnika wypełnionego wodą i włączyć ekspres. Następnie powtórzyć cały proces, płucząc pojemnik czystą wodą.
Pozostaje jeszcze metoda z użyciem sody oczyszczonej. Wszystko przebiega podobnie jak przy sposobie z kwaskiem. Z tą różnicą, że do ekspresu należy wlać 1 litr wody i 1/4 szklanki sody, upewnić się, że już się rozpuściła i włączyć urządzenie. Co ciekawe, sodą można wyczyścić również pojemnik z filtrem. Mieszankę przygotowuje się tak samo, ale w mniejszej ilości i małą szczoteczką nakłada zbiornik. Po skończonej pracy pozostaje jedynie wypłukanie umytych elementów ciepłą wodą.
Zapobiegać nie leczyć!
Nie będzie konieczności odkamieniania, jeżeli wcześniej zaopatrzysz się w filtr do wody. Kiedy do ekspresu trafi miękka woda, osad nie będzie się pojawiał, a kawa zawsze będzie tak samo pyszna. Jednak należy pamiętać, że nie działają one wstecz. Jeśli kamień już się osadził, to najpierw trzeba przeprowadzić powyższy proces odkamieniania, a dopiero potem skorzystać z filtrów.
Jak wybrać najlepszy ekspres kolbowy?
Wybierając ekspres kolbowy, powinieneś głównie kierować się potrzebami własnymi i domowników. To w końcu Wy będziecie codziennie z niego korzystać. Aczkolwiek, gdy nadal zastanawiasz się, który będzie odpowiedni, zadaj sobie kilka pytań. Mianowicie:
- Ile osób będzie raczyć się filiżanką kawy każdego dnia?
- Czy niezbędny jest system spieniania mleka?
- Jakim budżetem dysponujesz?
- Czy chcesz mieć możliwość zaparzenia kawy w dwóch filiżankach jednocześnie?
- Czy dla Ciebie znaczenie ma tempo parzenia kawy?
- Czy chcesz mieć ekspres kolbowy ze wbudowanym młynkiem?
- Gdzie go ulokujesz?
- Czy ekspres ma mieć regulację temperatury wody?
- Czy posiadasz minimalną wiedzę dotyczącą przygotowania kawy w tego typu urządzeniach?
- I najważniejsze: czy ekspres kolbowy sprawdzi się w Twoim domu?
Kiedy odpowiesz sobie na powyższe pytanie, będziesz miał jasność, jakie parametry są dla Ciebie najistotniejsze. Nieco może zdziwić Cię aspekt regulacji temperatury wody, ale miej na uwadze, że to głównie od niej zależy, czy uda Ci się przygotować pyszne espresso lub kawy mleczne.
Ranking ekspresów kolbowych – o czym warto pamiętać?
Właściwie masz już niezbędną wiedzą dotyczącą ekspresów kolbowych. Musisz jednak zdawać sobie sprawę, że nie będzie on spełniał swojej funkcji w każdym domowym zaciszu. Istotną kwestią jest tutaj wyrazisty smak przygotowanej kawy i jej intensywny aromat, a tylko prawdziwy zwolennicy espresso są w stanie docenić te walory. Modele kolbowe pozwalają przyrządzić ulubioną kawę w stosunkowo krótkim czasie, ale warto zawsze korzystać ze świeżo mielonych ziaren. Co ważne, dla każdego najlepszy ekspres kolbowy będzie zupełnie inne urządzenie. Dla Ciebie może być ważny system spieniania mleka, ale dla drugiej osoby wbudowany młynek. Na szczęście obecnie nie jest to większy problemem, ponieważ wybór jest na tyle szeroki, że każdy może znaleźć odpowiadający mu model. Bardzo często użytkownicy wybierają go przez wzgląd na znanego producenta. Niezaprzeczalnie jest to dość dobry kierunek, ale nieobowiązkowy. Zresztą tak samo jak opinie znalezione w Internecie. Poniżej został przedstawiony ranking ekspresów kolbowych, które mają różnorodne funkcje dodatkowe, ale przede wszystkim sprawią, że codziennie na Twoim blacie kuchennym będzie stało idealne espresso. Koniecznie się z nim zapoznaj!
Ekspres kolbowy Adler AD 440cr
Jeżeli nie wyobrażasz sobie każdego poranka bez mocnej, czarnej kawy, to ekspres kolbowy Adler AD 440cr będzie dla Ciebie korzystnym wyborem. Dzięki niemu przyrządzisz nie tylko espresso, ale również latte macchiato, czy cappucino. Urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze i wystarczy mieć minimalną wiedzę dotyczącą parzenia kawy, aby z niego korzystać. Nie można też nie zauważyć, że ekspres kolbowy marki Adler ma bardzo ciekawą prezencję, która pasuje do wielu różnych wystrojów wnętrz, a niewielkie rozmiary pozwalają umieścić go w nawet niedużej kuchni. Wybierając ten model, masz możliwość skorzystania z podgrzewania filiżanek, regulacji emisji pary oraz funkcji szybkiego uruchamiania, co sprawia, że nad parzeniem kawy spędzasz w zaledwie kilka chwil. Dane techniczne tego urządzenia to:
- Moc 850 WAT.
- Ciśnienie 15 barów.
- Pojemność zbiornika na wodę 1,6 litra.
- Maksymalna pojemność bojlera 150 litrów.
Ten model sprawdzi się zarówno w domu, jak i małym biurze, gdzie każdy preferuje inny rodzaj kawy. Jedynym jego minusem jest brak wbudowanego młynka, ale przecież można dokupić go oddzielnie i wybrać dokładnie taki, jak nam pasuje. Dotychczasowi użytkownicy docenili ten ekspres ciśnieniowy kolbowy za: łatwość obsługi i czyszczenia, wygląd, szybki czas ekstrakcji kawy, cenę, system spieniania mleka, wyjmowaną tackę ociekową, wskaźnik poziomu wody oraz cenę.
Ekspres ciśnieniowy kolbowy Amica Espris CD1011
W rankingu ekspresów kolbowych nie mogło zabraknąć marki Amica. Producent zapewnia, że urządzenie zostało opracowane w trosce o wygodę, funkcjonalność i trwałość. Ten model pomoże Ci przygotować różne kawy mleczne, dzięki systemowi Super Crema. Natomiast funkcja gorącej wody sprawia, że nie musisz korzystać z klasycznego czajnika, a kawę przygotujesz szybko i sprawnie. Dużą zaletą jest to, że ekspres posiada ruchomą dyszę z parą, dlatego możliwe jest dopasowanie jej do dowolnego naczynia. Nie musisz w danym momencie szukać filiżanki o odpowiednim rozmiarze. W tym urządzeniu masz szansę na zaparzenie kawy w ulubionym kubku lub szklance. Podstawkę na filiżanki można łatwo zdjąć i wyczyścić, więc nie musisz się martwić, że gdzieś pozostaną resztki kawy. Specyfikacja modelu to:
- Moc 800 WAT.
- Ciśnienie 5 barów, choć to niewiele, to pozostałe funkcje przekonują na korzyść tego ekspresu.
Niestety również ten ekspres kolbowy nie ma wbudowanego młynka, ale za to cieszy się sporą popularnością głównie za: cenę, wygląd, opcję spieniania mleka, prostą obsługę, łatwość czyszczenia, niewielkie rozmiary, szybkość zaparzania kawy i prostą obsługę.
Ekspres kolbowy Ariete Perffetto Digital 1312/10
Ekspres marki Ariete to prawdziwy hit, który obowiązkowo musiał pojawić się w rankingu ekspresów kolbowych. Jest to idealny model dla osób najbardziej wymagających i oczekujących najlepszej jakości. Ilość dodatkowych funkcji jest naprawdę spora. Możesz skorzystać, chociażby z podgrzewania filiżanek, spieniania mleka, opcji gorącej wody, blokady bezpieczeństwa i kapania, regulacji mocy kawy i strumienia pary, czy też personalizacji ustawień. Co ważne, zmielenie kawy możliwe jest zaraz przed jej zaparzeniem, ponieważ ekspres ma wbudowany młynek. Specyfikacja:
- Moc 1600 WAT.
- Ciśnienie 15 barów.
- Pojemność zbiornika na wodę 2 litry.
- Pojemność zbiornika na kawę 220 g.
Pozytywne opinie użytkowników dotyczą: mnogości funkcji, oszczędzania energii, mielenia kawy, podgrzewania filiżanek oraz automatycznego czyszczenia.
https://www.ceneo.pl/131578453