Ranking ekspresów ciśnieniowych

Szukasz ciśnieniowego ekspresu do kawy? Chcesz każdego dnia raczyć się aromatycznym napojem, ale nie wiesz, które urządzenie wybrać? Sprawdź, czym powinien charakteryzować się dobry ekspres do kawy ciśnieniowy i czym kierować się przy wyborze urządzenia!

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki gorącej i aromatycznej kawy każdego dnia. Prawdziwi jej zwolennicy bardzo szybko zorientowali się, że ta przygotowana przy pomocy standardowego czajnika nie smakuje tak dobrze, jak kawa pochodząca z ekspresu. Zresztą producenci dokładają wszelkich starań, aby jak najbardziej uwidocznić tę różnicę. Obecnie na rynku dostępny jest szereg urządzeń dedykowanych poszczególnym grupom konsumentów. Wyobraź sobie, że nie masz żadnej wiedzy na temat ekspresów do kawy, ale postanowiłeś kupić jeden z nich. Idziesz do sklepu lub przeglądasz oferty w sieci i nagle okazuje się, że udostępnione informacje i najlepsze chęci sprzedawcy nie są dla Ciebie pod żadnym względem pomocne. Tym sposobem nie kupujesz urządzenia i przekonujesz się, że bez konkretnej wiedzy nic nie zdziałasz. Dlatego też powstał właśnie ten tekst, po przeczytaniu którego, przekonasz się, że najlepszym wyborem będzie ekspres ciśnieniowy. Koniecznie zapoznaj się z tymi informacjami!

Ranking ekspresów ciśnieniowych

Ekspresy ciśnieniowe – krótka historia

XIX wiek biznes kawowy w Europie rozwijał się bardzo dobrze. Jedynym utrapieniem był czas parzenia kawy zbyt długi i czasochłonny, co miało swoje odzwierciedlenie nie tylko w kawiarniach, ale również fabrykach, gdzie pracownicy potrzebowali coraz to dłuższych przerw. Szczególnie właścicielom nie przypadło to do gustu, ponieważ efekty pracy nie były zadowalające. Tym sposobem pojawiła się szansa na skrócenie czasu parzenia kawy, ale najpierw musiał znaleźć się człowiek, który opatentuje urządzenie przyspieszające ten proces. Europejscy wynalazcy mieli wiele pomysłów, a praktycznie każdy z nich opierał się na wykorzystaniu pary wodnej. Mimo to pierwszy ekspres ciśnieniowy został przypisany turyńskiemu przedsiębiorcy – Angelo Moriondo, a patent otrzymał w 1884 roku. Chociaż miał szansę przedstawić swój wynalazek na Turin General Exposition, to tak naprawdę nie wiadomo o nim nic więcej. Zresztą po samym ekspresie również nie pozostał żaden ślad poza rysunkiem patentowym. W takiej sytuacji swoich sił postanowił spróbować Luigi Bezzera – włoski mechanik, który miał pomysł bardzo zbliżony do tego przedstawionego przez Moriondo. Choć oba ekspresy ciśnieniowe działały na tej samej zasadzie, to Włoch wprowadził kilka ulepszeń i dlatego to właśnie on często określany jest mianem pierwszego wynalazcy omawianego urządzenia, które opatentował w 1901 roku. Jego ekspres do kawy miał bojler, do którego wlewana była woda następnie podgrzewana przy pomocy palników. Jej parowania powodowało zwiększanie ciśnienia. Po upływie pewnego czasu woda uwalniała się przez zawór połączony z kolbą wypełnioną kawą. Wcześniej jednak wpływała do niewielkiej chłodniczki odpowiedzialnej za zmniejszenie temperatury do około 90 stopni. Największym minusem tego urządzenia było to, że do podgrzania wody należało używać otwartego ognia, co uniemożliwiało regulację ciśnienia, a temperaturę tylko w niewielkim stopniu. Luigi Bezzera nadal próbował i nawet zbudował kilka prototypów. Niestety nie miał odpowiedniej ilości środków finansowych na prowadzenie dalszych prac i unowocześnienie ekspresu. Tutaj z pomocą przyszedł mu Desiderio Pavoni. W 1903 roku wykupił patent od włoskiego mechanika i razem z nim rozpoczął pracę nad funkcjonalnością urządzenia. To dzięki Desiderio, który wynalazł dyszę parową, dziś zwolennicy kawy mogą korzystać z funkcji spieniania mleka i tworzyć ciekawe wzory. W 1906 roku ekspres ciśnieniowy został pokazany na mediolańskich targach międzynarodowych i ludzie po raz pierwszy poznali termin cafe espresso. Włoskie społeczeństwo bardzo szybko przekonało się do ekspresu Pavoni i Bezzera, a espresso stało się ogromnie popularne. Ekspresy ciśnieniowe w całej Europie zyskały uznanie dopiero w 1920 roku. Oczywiście nie były tak zaawansowane, jak te, które dziś dostępne są na rynku. Przełom nastąpił dopiero w 1945 roku, kiedy wpadł na pomysł, aby do parzenia kawy wykorzystać dźwignię sprężynowo – tłokową. To właśnie ona miała wytwarzać ciśnienie w cylindrze. Tym sposobem woda powodowała nacisk na mieloną kawę. To użytkownik odpowiadał za regulowanie ciśnienia przy pomocy dźwigni. Obecnie ekspresy ciśnieniowe z dźwignią nie są już tak często kupowane, a wszystko za sprawą Ernesta Valentego, który w 1961 roku opatentował urządzenie z pompą wytwarzającą ciśnienie 9 barów bez ingerencji i siły człowieka.

Ekspres do kawy ciśnieniowy i co było dalej?

Ja widzisz powyżej, ekspresy ciśnieniowe przeszły długą drogą, a przecież nie skończyła się ona w 1961 roku. Przez kolejne lata na rynku przybywało producentów, którzy chcieli przekonać potencjalnych nabywców do kupna właśnie ich urządzenia. Zresztą do tej pory trwa między nimi zawzięta walka o czołowe miejsca w rankingu o tytuł najlepszego ekspresu. Dziś nie tylko można kupić te uruchamiane po naciśnięciu jednego przycisku, ale też z licznymi funkcjami dodatkowymi, jak chociażby spienianie mleka, wbudowany młynek, czy automatyczne wyłączanie. Tak właściwie jest to tylko kilka z licznych przykładów, a przyglądając się temu, w jakim tempie rozwija się technologia, nie powinno być dla nas zaskoczeniem, jeśli w przyszłości pojawi się ciśnieniowy ekspres do kawy z opcjami, które teraz wydają się niemożliwe.

Jak działa ciśnieniowy ekspres do kawy?

Niezależnie od tego, jaki model bądź rodzaj ekspresu ciśnieniowego będziesz mieć w domu, wszystkie działają na takiej samej zasadzie. Mają wbudowaną pompę, która odpowiada za wytworzenie oraz podtrzymanie ciśnienia, które jest potrzebne do zaparzenia kawy. Kiedy użytkownik uruchomi urządzenie, zacznie ono pobierać odpowiednią ilość wody, która w kolejnym kroku podgrzewana jest prawie do temperatury wrzenia. Pod wpływem ciśnienia woda dostaje się do pojemnika ze zmieloną kawą i w ten sposób dochodzi do parzenia. W ostateczności esencja trafia do filiżanki podstawionej pod rurkę wylewającą.

Ekspresy ciśnieniowe – rodzaje

Skoro wiesz już, na jakiej zasadzie działa ekspres do kawy ciśnieniowy, to wiedz, że na rynku dostępne są trzy różne rodzaje. Największa różnica dotyczy przede wszystkim procesu parzenia kawy oraz ingerencji użytkownika. W takim wypadku warto jeszcze przed zakupem poznać specyfikację i możliwości każdego urządzenia, aby móc wybrać dla siebie najlepsze. W dużej mierze wszystko zależy od tego, na czym Ci najbardziej zależy. Czy większe znaczenie ma dla Ciebie czas parzenia kawy, jej smak, czy może dodatkowe funkcje. Aktualnie można wyróżnić:

  • Ekspresy automatyczne.
  • Ekspresy ciśnieniowe kolbowe.
  • Ekspresy kapsułkowe.

Ekspres automatyczny – krótka charakterystyka

Ekspres automatyczny to jednocześnie najbardziej zaawansowane i najdroższe urządzenie. Jednak jego największą zaletą jest to, że nie wymaga praktycznie żadnej ingerencji użytkownika, ponieważ można go uruchomić po naciśnięciu zaledwie jednego przycisku, a parzenie kawy, jak sama nazwa wskazuje, odbywa się automatycznie. Ekspres automatyczny pobiera wodę o idealnej temperaturze, a następnie przepuszcza ją przez sitko wypełnione kawą. Tego rodzaju ekspresy ciśnieniowe mają wiele dodatkowych funkcji, dzięki czemu można w nich zaparzyć nie tylko klasyczne espresso, ale też latte macchiato, espresso macchiato, czy caffe latte. Dlatego urządzenie doskonale sprawdzi się w domu, jeżeli każdy lubi inny rodzaj kawy lub chcecie próbować innych smaków, a nie raczyć się tylko małą czarną.

Ekspres automatyczny – zalety i wady

Nie jest tak, że ekspres automatyczny to urządzenie pozbawione zalet, czy też wad. Zresztą jak każde omawiane w tym tekście urządzenie. Do podstawowych zalet ekspresu automatycznego można zaliczyć łatwość obsługi. Aromatyczną kawę uzyskasz już po zaledwie naciśnięciu jednego przycisku. Drugim aspektem przekonującym do zakupu takiego właśnie rodzaju jest mnogość funkcji. Dostępne napoje są bardzo zróżnicowane, więc każdy może znaleźć swój ulubiony. Co ważne, użytkownik nie musi mieć szczególnych umiejętności, czy wiedzy dotyczącej parzenia kawy. Ekspres automatyczny całą pracę wykonuje za niego, a opisy dotyczące ustawień można znaleźć w instrukcji obsługi. Tak naprawdę ekspresy automatyczne mają tylko jedną wadę, ale dość znacząco. Są to urządzenia, na które nie każdy może sobie pozwolić przez wzgląd na wysoką ceną. Często można się spotkać z twierdzeniem, że pochodzą z wyższej półki. Z drugiej strony cena jest adekwatna zarówno do jakości ekspresu, jak i przygotowanej kawy.

Ekspres kolbowy – krótka charakterystyka

Tak właściwie ekspresy kolbowe są bardzo podobne do automatycznych. Z tą różnicą, że cechuje je z reguły niższe ciśnienie. W tym przypadku również można przygotować wiele różnych kaw. Bardzo duże znaczenie ma tutaj pompa, która odpowiedzialna jest za doprowadzenie gorącej wody do pojemnika z kawą. Jeśli będzie pracowała pod odpowiednim ciśnieniem, to na naszej kawie pojawi się pyszna, puszysta i delikatna pianka. Dobrej jakości ekspresy kolbowe dają nam szereg możliwości przygotowania kawy smakiem zbliżonej do tej, podawanej w kawiarni, czy restauracji. Podobnie jak ekspres automatyczny kolbowy często wyposażony jest w wiele dodatkowych opcji, które pozwalają poeksperymentować ze smakiem kawy.

Ekspresy ciśnieniowe kolbowe – zalety i wady

Kolbowe ekspresy nieco różnią się od automatycznych, a wszystko za sprawą sposobu dostarczania kawy. Można skorzystać z kawy ziarnistej, którą wcześniej należy zmielić lub gotowej. Na wyjmowanej kolbie trzeba umieścić kawę, ubić ją i dopiero umieścić w urządzeniu. Choć wymaga to wysiłku użytkownika, to także jest zaletą, ponieważ ma on większą kontrolę nad napojem. Kolbowe ekspresy są również tańsze niż automatyczne. Możliwe jest też eksperymentowanie z grubością zmielonych ziaren, co pozwala na uzyskanie ulubionego smaku i intensywności. Dlatego też ekspresy kolbowe są eksploatowane w kawiarniach. Barista dzięki nim może dopasować moc kawy do potrzeb klientów. Urządzenia są zachwalane przez użytkowników, którzy traktują proces parzenia kawy jako rytuał, ale też niedoceniane przez osoby niemające czasu na poznawanie technik, rodzajów kaw bądź sposobu ich przygotowywania. Warto zaznaczyć, że ekspresy kolbowe są tańsze od automatycznych.

Ekspres kapsułkowy – krótka charakterystyka

Ostatnie na naszej liście są ciśnieniowe ekspresy do kawy na kapsułki. Zasada ich działania jest taka sama, jak w powyższych urządzeniach. Z tym, że konieczny jest zakup wspomnianych kapsułek, które później należy włożyć do specjalnego pojemnika. Tak naprawdę na tym etapie ingerencja użytkownika się kończy, ponieważ urządzenie pobiera wodę i pod ciśnieniem doprowadza ją do pojemnika z kapsułką.

Ekspresy kapsułkowe – wady i zalety

Ekspresy kapsułkowe cieszą się sporym zainteresowaniem wśród użytkowników z ograniczonym budżetem. Właściwie nie można się temu dziwić, ponieważ najtańsze modele można już kupić nawet za 200-300 zł. Niewątpliwie na ich korzyść przemawiają też kompaktowe rozmiary. Z zasady ekspresy na kapsułki są niewielkie, więc sprawdzają się w domach z małą ilością miejsca. Wart uwagi jest również czas parzenia trwający zaledwie kilkadziesiąt sekund. Do wyboru dostępne są kawy smakowe różnego rodzaju, wystarczy zakupić odpowiednie kapsułki. I właśnie tutaj pojawia się kwestia wad ekspresu kapsułkowego. Cena za kapsułki jest dość wysoka, a koszt jednej kawy to przeszło 1 zł. Choć teraz może wydawać się nam, że jest to niewiele, to wystarczy wyliczyć koszt takich kaw w skali miesiąca lub roku. Poza tym kapsułki najczęściej należy kupić od tego samego producenta, od którego pochodzi urządzenie.

Ekspres automatyczny, ciśnieniowy, czy kapsułkowy – który z nich wybrać?

Znasz już zalety i wady każdego urządzenia, ale to nie zmienia faktu, że trafiłeś na ten tekst, aby pomógł Ci on zdecydować, który ekspres do kawy będzie dla Ciebie najlepszy. Tak naprawdę nikt nie udzieli Ci na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Ewentualnie możesz kierować się pewnymi wskazówkami. Mianowicie ekspres automatyczny, mimo że najdroższy przeznaczony jest głównie dla osób, którym zależy na czasie parzenia kawy oraz nie chcą ingerować w cały proces. Nie przypadnie Ci do gustu, jeżeli zadowala Cię wyłącznie czarna kawa, ponieważ pozostałe funkcje będą po prostu zbędne. Z kolei kolbowy ekspres dedykowany jest osobom, które interesuje regulacja mocy kawy oraz możliwość kontroli jej parzenia. Natomiast kapsułkowe to dobra opcja dla użytkowników chcących zaparzyć szybką kawę o konkretnym smaku i nie ma dla nich większego znaczenia, jaka będzie jej moc lub intensywność. Ponadto ekspres do kawy na kapsułki nie musi mieć żadnych dodatkowych funkcji, ponieważ składniki takie jak mleko, czy cukier znajdują się w wybranej kapsułce.

Ekspres ciśnieniowy – najważniejsze parametry techniczne

Jeżeli kupujesz dopiero pierwszy ekspres ciśnieniowy i wcześniej nie interesowałeś się tym tematem, to najwyższa pora to zmienić. Nie mając przynajmniej minimalnej wiedzy w tym zakresie, narażasz się na to, że albo kupisz urządzenie niespełniające Twoich oczekiwań, albo ich wybór na tyle Cię zaskoczy, że wyjdziesz ze sklepu z pustymi rękoma. Niezależnie od tego, który ekspres ciśnieniowy najbardziej Cię zainteresował, musisz wiedzieć, że bardzo duże znaczenie mają jego parametry techniczne. W dużej mierze to one będą odpowiedzialne za to, czy będziesz zadowolony z zakupu i w ostateczności stwierdzisz, że były to dobrze zainwestowane pieniądze. Specyfikacja dotyczy przede wszystkim:

  • Mocy.
  • Ciśnienia.
  • Pojemność zbiornika na wodę i kawę.
  • Rodzaj kawy.

Ekspres ciśnieniowy – moc

Każdy ekspres do kawy powinien mieć odpowiednią moc. To ona ma wpływ na to, jak szybko pracuje urządzenie, i ile przyjdzie czekać Ci na każdą filiżankę. Niestety często osoby, które wcześniej nie kupowały ekspresu, nie przykładają uwagi do tego, jaką ma on moc. Jest to dość poważny błąd, ponieważ może się wiązać z ogromnym rozczarowaniem. Chyba, że komuś nie zależy na szybkiej pracy, to wtedy moc nie będzie miała większego znaczenia. Chociaż 1000 WAT to już dość wysoka moc, to osoby zapracowane i zabiegane powinny wybrać ekspres ciśnieniowy o trochę wyższej np. 1500 WAT.

Ekspres do kawy – ciśnienie

Ekspresy ciśnieniowe można podzielić na dwa rodzaje: niskociśnieniowe i wysokociśnieniowe. Pierwsze z nich przeznaczone są do parzenia espresso, a drugie do przygotowania kawy każdego rodzaju. W ofertach wiodących producentów można znaleźć urządzenia, które mają największe ciśnienie w zakresie od 12 do 19 barów. Mimo wszystko najlepszy ekspres do kawy powinien mieć powyżej 15 barów.

Ekspres ciśnieniowy – pojemność zbiornika na wodę i kawę

Wybierając ekspres ciśnieniowy, koniecznie należy zwrócić uwagę na pojemność zbiornika na wodę i kawę. Nie dość, że powinny być jednakowej wielkości, to poznanie ich rozmiaru pozwoli ustalić, ile filiżanek będzie można zaparzyć bez konieczności uzupełniania.

Ekspres ciśnieniowy – rodzaj kawy

Preferujesz latte macchiato, caffe latte, espresso macchiato, a może espresso lungo? Jeśli tak, to sprawdź, czy interesujący Cię ekspres ciśnieniowy umożliwia parzenie właśnie tego rodzaju kawy. Oczywiści najwięcej opcji będzie miał automatyczny typ ekspresu, ale kolbowy również może spełnić Twoje wymagania. Pozostaje jeszcze kapsułkowy, tyle że w nim możesz przyrządzić kawę jedynie z kapsułek, ale ich wybór jest dość szeroki, o ile wybierzesz dobry model od znanego producenta.

Ekspres ciśnieniowy – dodatkowe funkcje

Zarówno ekspres ciśnieniowy kolbowy, jak i automatyczny, czy kapsułkowy pomoże przyrządzić Ci aromatyczną kawę, ale tylko pierwsze dwa mogą być wyposażone w dodatkowe funkcje, ponieważ jak wspomniano wcześniej, kapsułkowe ich nie potrzebują ze względu na to, jak przebiega parzeni, a wszystkie składniki zostały zamknięte w kapsułce. Natomiast ekspres ciśnieniowy kolbowy i automatyczny mogą mieć wiele różnych opcji, które będą miały wpływ na wygodę użytkowania, funkcjonalność i smak kawy. Do najpopularniejszych należą:

  • System spieniania mleka.
  • Wbudowany młynek.
  • Automatyczne czyszczenie.

Natomiast do bardziej innowacyjnych:

  • Sterowanie smartfonem.
  • Integracja z lodówką.

Ciśnieniowy ekspres do kawy – spienianie mleka

Funkcja spieniania mleka jest niezbędna, jeśli nie wyobrażasz sobie każdego dnia bez latte macchiato, espresso macchiato, czy też flat white. Jednak nie każdy ciśnieniowy ekspres do kawy ma wbudowany zintegrowany system do spieniania mleka, a nawet gdy go posiada, to mogą one być nieco zróżnicowane. Można wyróżnić:

  • Dyszę spieniającą, która wymaga od użytkownika ręcznego spieniania mleka. Dyszę należy włożyć do dzbanuszka wypełnionego mlekiem tak, aby znajdowała się delikatnie pod jego powierzchnią. Kiedy spienianie mleka dobiegnie końca, to można wsunąć dyszę głębiej i podgrzać. Co ciekawe, spienianie mleka najlepiej przeprowadzać zaraz po wyjęciu go z lodówki. Ta opcja jest najmniej wygodna i dość uciążliwa.
  • Wbudowany pojemnik na mleko. Bez większego trudu można go zdemontować, pozostałe mleko przechowywać w lodówce, a przy kolejnym parzeniu ponownie zamontować. W tym przypadku spienianie mleka odbywa się automatycznie. W następny kroku ekspres do kawy podgrzewa mleko i nalewa je do filiżanek.
  • Zintegrowany system do spieniania mleka. Jest to najwygodniejsze rozwiązanie, ponieważ ekspres pobiera mleko wprost z butelki lub kartonu przy pomocy specjalnego wężyka, a użytkownik musi pamiętać jedynie o jego podłączeniu. Coraz częściej ekspres ciśnieniowy ze zintegrowanym systemem do spieniania mleka wyposażony jest również w funkcję automatycznego czyszczenia.

Ekspres do kawy ciśnieniowy – wbudowany młynek

Wbudowany młynek posiadają przede wszystkim ekspresy automatyczne. Zwolennicy aromatu kawy twierdzą, że w pełni można go uzyskać jedynie podczas mielenia ziaren. Według nich z gotowej kawy mielonej nie da się wydobyć tak wyraźnego zapachu i smaku. Dlatego, gdy twój wybór padnie na ekspres ciśnieniowy, który ma wbudowany młynek, to miej na uwadze, że można je podzielić ze względu na rodzaj wykorzystywane ostrza oraz materiał wykonania. Są to:

  • Udarowy młynek.
  • Żarnowy młynek.

Natomiast, jeśli chodzi o materiał to:

  • Ceramiczny młynek.
  • Stalowy młynek.

Młynek udarowy

Młynek udarowy pracuje bardzo szybko, wykorzystując do tego ostrza, które odpowiedzialne są za rozbijanie ziaren. Niestety podczas mielenia wytwarzana jest wysoka temperatura, która może wpływać na smak kawy. Niektórzy smakosze twierdzą, że napój jest nadmiernie gorzki.

Młynek żarnowy

Młynek żarnowy mieli ziarna przy pomocy dwóch walców umieszczonych blisko siebie. W przeciwieństwie do udarowego kawa nie jest rozbijana, a miażdżona, co nie ma wpływu na jej smak. Odległość między żarnami można regulować, ale wyłącznie, gdy ekspres ciśnieniowy zostanie wyłączony. Tylko w ten sposób można zminimalizować ryzyko awarii.

Młynek stalowy czy ceramiczny?

Zdecydowanie częściej w ekspresach stosowane są młynki żarnowe. Głównie przez wzgląd na sposób mielenia kawy. Jednak pojawia się też kolejne pytanie, a mianowicie: wybrać ceramiczny młynek, czy może lepszy będzie stalowy? Oba mają swoje wady i zalety. Większa część elementów młynka ceramicznego wykonana jest właśnie z ceramiki. Mimo że podczas pracy się nie nagrzewa, to materiał wykonania jest dość delikatny, a co za tym idzie, wystarczy jeden twardy, niewielki szczegół, aby młynek lub żarna uległy uszkodzeniu. Z całą pewnością zaletą ceramicznego młynka jest to, że umożliwia regulację grubości mielonych ziaren dzięki ustawieniu odległości między żarnami. Bardzo często z tego typu młynkiem można kupić ekspres przelewowy lub klasyczną kawiarkę. Drugi z kolei jest młynek stalowy. Jego największą zaletą jest bardzo duża odporność na uszkodzenia mechaniczne, więc ekspres do kawy może posłużyć przez wiele lat, oczywiście pod warunkiem, że będzie odpowiednio eksploatowany. Młynek stalowy również umożliwia regulację poziomu mielenia ziaren. Mogłoby się wydawać, że jest on idealny, ale ma też jedną sporą wadę, mianowicie dość szybko się nagrzewa, co może mieć wpływ na smak kawy. Z tym że z reguły tak się dzieje, jeśli w krótkim ilości zaparzanej kawy są duże. Podczas używania urządzenia z młynkiem stalowym w warunkach domowych ta kwestia właściwie nie ma większego znaczenia w odróżnieniu np. od kawiarni. Wybierając ekspres do kawy ciśnieniowy mający wbudowany młynek, warto przemyśleć dwa najważniejsze aspekty, czyli ile kaw parzonych będzie w krótkim odstępie czasu oraz w jaki sposób i z jaką dokładnością mają być mielone ziarna.

Ekspres do kawy – automatyczne czyszczenie

Automatyczne czyszczenie to funkcja doceniana głównie przez osoby zabiegane, niemające czasu na częstą pielęgnację ekspresu bądź nie mają głowy do tego, aby pamiętać lub kontrolować ilość parzonych kaw. Oczywiście nie jest to opcja zastępująca generalne czyszczenie, a o takiej konieczności niektóre ekspresy wysyłają odpowiednie komunikaty. Jednak jest bardzo przydatna oraz ułatwiająca czyszczenie zarówno samego ekspresu, jak i systemu do spieniania mleka. Coraz częściej mają ją ekspresy automatyczne.

Ekspres ciśnieniowy – sterowanie smartfonem

Dziś wiele osób nie wyobraża sobie życia nie tylko bez porannej kawy, ale również telefonu pod ręką, a teraz możliwe jest ich połączenie i to w bardzo prosty sposób. Jeśli wybrany ekspres do kawy możne sterować smartfonem, to wystarczy pobrać darmową aplikację, dzięki której można z określonej odległości zaprogramować urządzenie. Niezbędne będzie połączenie z Bluetooth. Mogłoby się wydawać, że jest to opcja dla leniwych osób, ale nic bardziej mylnego. Jest szczególnie dedykowana tym, którzy żyją w ciągłym biegu, cenią swój czas i mają natłok obowiązków. Nieobecność przy procesie parzenia kawy pozwala na wykonanie w tym czasie innych czynności. Taką opcją, szczególnie powinni zainteresować się świeżo upieczeni rodzice. Pyszną kawę można bowiem przygotować bez konieczności spuszczania oka z maluszka.

Ekspres do kawy – Integracja z lodówką

Integracja z lodówką to kolejny innowacyjny pomysł, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Zwłaszcza wśród osób preferujących caffe latte, espresso macchiato, czy też latte macchiato. Do lodówki w wersji mini należy włożyć butelkę lub karton z mlekiem i podłączyć rurkę, przez którą ekspres do kawy będzie pobierał mleko. Integracja z lodówką jest bardzo korzystna, ponieważ nie ma konieczności posiadania pojemnika na mleko, jego czyszczenia lub opróżniania. Choć do niektórych ekspresów do kawy dołączona jest mini lodówka, to można ją również dokupić oddzielnie. Decydując się na takie rozwiązanie, trzeba sprawdzić, czy urządzenie ma taką opcję. Warto także zwrócić uwagę na cenę oraz czy chłodziarka jest energooszczędna, w końcu to kolejne urządzenie podłączone do zasilania.

Ciśnieniowe ekspresy do kawy – wygląd

Ciśnieniowe ekspresy do kawy dostępne na rynku mogą różnić się od siebie pod względem wyglądu. Chociaż większość z nich doskonale się prezentuje, to nie każdy będzie pasował do wybranego wnętrza. Z drugiej strony producenci często mają w swojej ofercie urządzenia w różnych kolorach, co nieco ułatwia wybór. Pozostaje jeszcze kwestia wykończenia. Nieliczne ekspresy mają poszczególne elementy wbudowane na przedniej stronie obudowy, a gdy będzie ich dużo, to niewielkiej kuchnie może być to problematyczne.

Ekspres ciśnieniowy – rozmiar

Poza wyglądem znacznie ma także to, jakie gabaryty będzie miał ekspres ciśnieniowy. Zwłaszcza, gdy do dyspozycji pozostaje małe pomieszczenie lub kuchnia połączona z salonem. Wiele osób przed zakupem urządzenia nie zastanawia się, czy zmieści się na blacie, nie zabraknie miejsca na akcesoria kuchenne lub codzienną pracę w kuchni. Należy również pamiętać o konieczności uzupełniania zbiornika z wodą albo dosypywania kawy ziarnistej. Raczej nikomu nie odpowiada wysuwanie całego ekspresu tylko po to, aby nalać świeżą wodę, czy wsypać kawę. Jeśli chodzi o rozmiar urządzenia, to przed zakupem trzeba też zastanowić się, czy będzie ono wolnostojące, czy może trafi do zabudowy. Druga opcja jest droższa, ale za to bardziej funkcjonalna. Ekspres do kawy prezentuje się bardzo dobrze, nie zajmuje miejsca na blacie, kable i podłączenia do wody są schowane, a użytkownik nie ma większego problemu z jego obsługą. Natomiast ekspresy wolnostojące są tańsze, dostępne w wielu wersjach i modelach oraz są bardziej popularne.

Ekspresy do kawy ciśnieniowe – jak zadbać o ich czystość?

W kawiarniach ekspresy do kawy są czyszczone na koniec każdego dnia pracy. Głównym celem tych zabiegów jest nie tylko zapobieganie osadzaniu się kamienia, ale także zmianie smaku kawy. Nie każdy wie, że podczas parzenia gorąca woda wchodzi w reakcję z tłuszczem kawowym, co powoduje kwaśny smak naparu. Mimo że w warunkach domowych eksploatacja urządzenia jest znacznie mniejsza, to nie jest jednoznaczne z tym, że nie trzeba go systematycznie czyścić. Zwłaszcza gdy nie ekspres do kawy nie robi tego automatycznie. Jeśli użytkownik będzie dbał o jego czystość, to nie dość, że osadzający się kamień nie wywoła awarii, to dodatkowo ograniczona zostanie ilość bakterii bytujących na podstawce lub systemie do spieniania mleka. Czyszczenie ekspresu można przeprowadzić na kilka różnych sposobów. Pierwszym z nich jest zastosowanie roztworu wody z octem. Taka mieszanka dobrze poradzi sobie z udrożnieniem przewodów oraz czyszczeniem akcesoriów do spieniania mleka. Z tym że może nie pomóc, jeżeli osad z kamienia nagromadził się w zbyt dużej ilości. W takiej sytuacji należy kupić specjalistyczne środki. Do wyboru masz tabletki oraz płyn do odkamieniania. Tabletkę wystarczy umieścić w zbiorniku na wodę, który zostanie odkamieniony, a to samo stanie się z przewodami po uruchomieniu ekspresu. Na takiej samej zasadzie działają płyny. Co ciekawe, niektóre z nich są bezpieczne do środowiska, więc w trosce o naszą planetę warto wybrać właśnie je. Oddzielnego czyszczenia wymaga system odpowiedzialny za spienianie mleka. Choć z reguły niepotrzebne są jakieś specjalistyczne zabiegi, to nieco inaczej wygląda czyszczenie ekspresów wyposażonych w dyszę spieniającą. W takim przypadku niezbędny będzie płyn do czyszczenia dysz, który jest bezpieczny dla ekspresu i człowieka, a także doskonale usuwa pozostałości po mleku i szkodliwe osady. Ciekawym rozwiązaniem jest także zastosowanie filtrów do wody. Jeszcze zanim rozpocznie się proces parzenia kawy, kamień zostanie wyeliminowany, a ekspres będzie się wolniej zużywał i napar smakował lepiej.

Dobry ekspres do kawy – na co jeszcze zwrócić uwagę przed zakupem?

Wbrew pozorom wybór dobrego ekspresu do kawy nie jest prostym zadaniem, a ilość funkcji, rodzajów i producentów go nie ułatwia. Tak naprawdę wiele zależy od preferencji użytkownika oraz jego oczekiwań. Z tym, że jeśli jest to pierwsze tego typu urządzenie w naszym życiu, to często nie wiadomo, jakie parametry będą miały największe znaczenie. Co prawda, większość z nich została już omówiona, ale temat jest na tyle rozległy, że dość często użytkownikom zdarza się nie pomyśleć o szczegółach, które w późniejszym czasie okazują się istotne. W sumie nie ma w tym nic dziwnego, że w pierwszej kolejności człowiek zastanawia się, jaki rodzaj kawy będzie mógł zaparzyć, czy dostępna będzie funkcja spieniania mleka bądź wbudowany młynek. Na drugi plan schodzi kwestia, chociażby: oszczędzania energii, blokada kapania, wskaźnik poziomu wody, regulacja mocy kawy, emisji pary wodnej, czy też wysokości dysz.

Energooszczędność

Wybierając ciśnieniowy ekspres do kawy, naszą uwagę powinny przede wszystkim przyciągnąć te modele, które mianowane są jako energooszczędne. Do ich zakupu może przekonać nie tylko dbałość o środowisko, ale też domowy budżet. Nie można zaprzeczyć, że ceny za energię elektryczną w Polsce z roku na rok ciągle rosną, a duża ilość parzonych kaw dziennie może jeszcze zwiększyć wysokość naszych rachunków. Dobrze jest zastanowić się, czy rzeczywiście niezbędna jest dla nas największa moc urządzenia. Być może wcale tak nie jest, a przecież wiadomo, że im większa moc, tym większy pobór energii. Ilość wydatków związanych z eksploatacją ekspresu można także zmniejszyć dzięki funkcji automatycznego wyłączania po określonym czasie bezczynności.

Blokada kapania

Choć blokadę kapania mają głównie ekspresy przelewowe, to również w niektórych modelach ciśnieniowych można się z nią spotkać. Dzięki blokadzie znacznie łatwiej jest zachować podstawkę w czystości, ponieważ specjalne wypustki znajdujące się w wylocie skutecznie zapobiegają wydostawaniu się resztek naparu.

Wskaźnik poziomu wody

Bez wody parzenie kawy nie jest możliwe, a jej uzupełnianie leży po stronie użytkownika. Wiele modeli ekspresów do kawy ma sprytnie ukryte pojemniki na wodę, ale to wymaga kontrolowania poziomu wody. Natomiast wskaźnik sprawia, że już na pierwszy rzut oka widać, kiedy niezbędne jest jej dolanie.

Regulowana moc kawy

Z rana potrzebna jest Ci mocna czarna kawa, ale po południu wolisz raczyć się nieco delikatniejszym naparem? W takim razie sprawdź, czy wybrany przez Ciebie ekspres ma funkcję regulowania mocy kawy. W zależności od modelu smak kawy można regulowana poprzez poziom zmielenia ziaren (drobniej zmielona kawa będzie mocniejsza) lub gramaturę.

Regulowana emisja pary wodnej

Regulacja emisji pary wodnej umożliwia większą kontrolę nad tym, w jakim stopniu zostanie spienione mleko. Podczas wdmuchiwania pary wodnej o temperaturze wyższej niż mleka, które pod jej wpływem się ogrzewa. Ponadto strumień wiruje, a spienianie mleka jest łatwiejsze.

Regulowana wysokość dysz

Jeśli pijesz jedynie kawę w filiżance, to regulowana wysokość dysz nie jest Ci potrzebna. Natomiast, gdy korzystasz z naczyń o różnej wielkości, to sprawa wygląda zupełnie inaczej. Wiele ekspresów do kawy dostępnych na rynku pozwala na przygotowanie naparu w filiżance, kubku, czy szklance o zróżnicowanej pojemności.

Jak wybrać najlepszy ekspres ciśnieniowy?

Jak widzisz powyżej, istnieje naprawdę wiele różnych czynników, które mogą mieć wpływ na to, jaki ekspres do kawy ciśnieniowy wybierzesz. Samodzielnie musisz zdecydować się na, czym tak naprawdę zależy Ci najbardziej. Nawet, gdy ostatecznie Twój wybór padnie na automatyczny ekspres, to nie będzie miał dostępu do wszystkich opisanych funkcji. Tak właściwie, to nawet dobrze, ponieważ nie wiadomo, ile musiałbyś za niego zapłacić. Skoro już o kosztach mowa, to miej na uwadze, że automatyczne ekspresy są najdroższe. Jednak cechuje niezwykle prosta obsługa. Dlatego dobrze będzie, jeśli przed zakupem ustalisz sobie budżet, co pozwoli Ci na zawężenie zakresu poszukiwań. Kiedy dodasz do niego niezbędne opcje, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że zostawisz sobie tylko kilka ofert i to z nich będziesz mógł wybrać tę najlepszą. Co ciekawe, użytkownicy bardzo często sugerują się nie tylko opiniami innych, ale również tym, od jakiego producenta pochodzi dany ekspres. Właściwie nie można zaprzeczyć temu, że znana marka świadczy najczęściej o jakości i solidności urządzenia.

Ranking ekspresów do kawy ciśnieniowych – przegląd ofert

Chcąc parzyć ulubioną kawę każdego ranka i w dowolnym momencie dnia, powinieneś wyposażyć się w dobry ekspres. Różnorodność modeli może Ci przysporzyć bólu głowy, ale nie wtedy, gdy będziesz kierował się własnymi potrzebami. To, że znajomym lub internautom przypadło do gustu konkretne urządzenie, nie oznacza, że Tobie także będzie odpowiadać. Oczywiście możesz się delikatnie zasugerować, ale to wszystko. Poniżej został przedstawiony ranking ekspresów do kawy, w którym zostały uwzględnione dwa modele warte uwagi. Każdy z nich pochodzi od wiodącego producenta i wyróżnia się ciekawymi opcjami dodatkowymi. Zestawienie przygotowano również na podstawie ilości pozytywnych opinii internautów. Koniecznie dowiedz się, co mogą zaoferować Ci opisane ekspresy, a być może okaże się, że jeden z nich, to Twój wymarzony.

Ekspres De’Longhi Dinamica Plus ECAM 370.70.B

Ranking ekspresów do kawy otwiera marka De’Longhi od lat doceniana jest przez zwolenników kawy na całym świecie. Z pokolenia na pokolenie przekazywane jest innowacyjne podejście, pasja do jakości, ale przede wszystkim miłość do kawy – właśnie takim hasłem producent przyciąga coraz większą liczbę zadowolonych klientów. Czy ma ono odzwierciedlenie w rzeczywistości? Jak najbardziej tak! Zresztą bardzo dobrze to widać na przykładzie ekspresu Dinamica Plus ECAM 370.70.B. Parzenie kawy jeszcze nigdy nie było tak proste i przyjemne. Urządzenie ma funkcję „mojej kawy” umożliwiającą zapamiętywanie proporcji mleka do kawy oraz regulowanie mocy napoju. Dzięki niej użytkownik może cieszyć się ulubioną kawą każdego dnia bez ponownego wybierania ustawień, a opcja Smart One Touche odpowiada za wyświetlanie najczęściej wybieranych napojów jako pierwszych na liście. Natomiast funkcja ECAM pozwala na przygotowanie:

  • Espresso.
  • Coffe.
  • Doppio+.
  • Long.
  • Cappuccino, Cappuccino+, Cappuccino mix.
  • Latte macchiato.
  • Caffe latte.
  • Flat white.
  • Espresso macchiato.
  • Spienione gorące mleko.

Ekspres ma system do spieniania mleka, które jest gęste i kremowe, ma zawsze odpowiednią temperaturę i długo utrzymuje się na kawie. Pozostałe ciekawe funkcje to: automatyczne czyszczenie i odkamienianie, automatyczne wyłączanie i wskaźnik wody. Moc to 1450 Wat, a ciśnienie 19 barów. Ten model został pozytywnie oceniony za: dostępne napoje, łatwość obsługi, zapamiętywanie ustawień oraz intuicyjność.

https://www.ceneo.pl/113494962

Ekspres do kawy Philips 5400 LatteGo EP5441/50 Czarny

Marka Philips również zasługuje na szczególną uwagę. Ekspres do kawy Philips 5400 LatteGo EP5441/50 dedykowany jest głównie tym, którzy cenią sobie prostą i czystą obsługę. System LatteGo złożony jest jedynie z dwóch części, które bez trudu można zdemontować i umyć w zaledwie kilka sekund. Zresztą można je również myć w zmywarce. Pojemnik na mleko jest zdejmowany i wyposażony w specjalną pokrywkę, dzięki czemu możliwe jest przechowywanie w lodówce be konieczności przelewania. Użytkownik ma do wyboru aż 12 różnych kaw m.in.: latte macchiato, caffe latte, espresso macchiato, czy też espresso lungo. Na górnej części obudowy znajduje się intuicyjny, kolorowy i dotykowy panel sterowania. Możliwa jest też regulacja ilości zaparzanej kawy i jej mocy oraz trzy rodzaje temperatury. Co ciekawe, w ekspresie są 4 profile użytkownika, więc można swoje ustawienia zapisać w jednym z nich i pić ulubioną kawę w dowolnym momencie. Natomiast dla zwolenników mocnej i aromatycznej kawy została przygotowana opcja Ekstra Shot umożliwiająca jej zaparzenie z dodatkową porcją Ristretto. Czarna kawa będzie mocniejsza, ale nienadmiernie gorzka. Ekspres marki Philips użytkownicy docenili przede wszystkim za: wygląd, spienianie mleka, łatwą i intuicyjną obsługę, różny rodzaj kawy, mnogość ustawień, łatwość czyszczenia i możliwość mycia w zmywarce, kolorowy wyświetlacz oraz bezproblemową personalizację.

https://www.ceneo.pl/96177943

Warto zobaczyć

Ascaso Dream

Ascaso Dream w sklepach od 4599 zł

4599 zł
sprawdź
Graef ES1000

Graef ES1000 w sklepach od 5835 zł

5835 zł
sprawdź
Pozostałe rankingi
Ranking ekspresów przelewowych

Ranking ekspresów przelewowych

Chcesz kupić ekspres przelewowy i nie wiesz, który wybrać, a może nie masz pewności, czy właśnie taki model przyda Ci się w domu? Jeżeli tak,…

Ranking ekspresów do kawy do 500 zł

Ranking ekspresów do kawy do 500 zł

Szukasz ekspresu do kawy do 500 zł? Budżet w takiej wysokości z całą pewnością wystarczy, abyś kupił dobrej jakości urządzenia. Musisz jednak uwzględnić kilka najważniejszych…

Ranking ekspresów do kawy do 200 zł

Ranking ekspresów do kawy do 200 zł

Dysponujesz budżetem 200 zł i chcesz przeznaczyć go ekspres do kawy? Zastanawiasz się, czy za taką kwotę uda Ci się kupić urządzenie spełniające Twoje oczekiwania?…

Ranking ekspresów ciśnieniowych

Ranking ekspresów ciśnieniowych

Szukasz ciśnieniowego ekspresu do kawy? Chcesz każdego dnia raczyć się aromatycznym napojem, ale nie wiesz, które urządzenie wybrać? Sprawdź, czym powinien charakteryzować się dobry ekspres…

Dodaj opinię

Dodając opinię o Ranking ekspresów ciśnieniowych pomagasz innym użytkownikom w wybraniu odpowiedniego sprzętu!
Nigdy nie udostępnimy Twojego e-maila.